ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE BABAYA ÖNERİLER

14.12.2017 341

Hayattan ne istersiniz? Bu soruya verilebilecek milyonlarca cevap vardır. Ama tüm cevapların içerisinde yer alan ortak kelime sanırım mutluluktur. Mutluluğun en temel kaynağı ise ailedir.

Anne- baba olmak dünyanın hem en keyifli hem de en zor işidir. Her aile çocuğuna sonsuz bir sevgi ile bağlıdır ve çocuğu için her zaman en iyisini ister. Fakat bu hem keyifli ,keyifli olduğu  kadar da zorlu ebeveynlik yolunda anne babalar zaman zaman hatalar yapabilmekte engellerle karşılaşabilmektedirler. Çocukların gelişim dönemleri ile bağlantılı olarak bazen her şey yolunda giderken bazen problemler çığ gibi büyüyebilmektedir.

 

ÇOCUK EĞİTİMİNDE ANNE BABAYA ÖNERİLER

v  İşe çocuğunuzu her yönüyle tanımaya çalışarak başlayın.

v  Sevginizi asla koşula bağlamayın. Yani sevginizi sadece çocuktan beklediğiniz belirli davranışlara bağlı olarak göstermeyin.

 

v  Çocuğunuzun barınma, beslenme, korunma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasına özen gösterin. Aksi durum temel ihtiyaçların eksikliğinden kaynaklanan zayıf bir psikolojik ve bedensel gelişmeye yol açabilir.

 

v  Çocuğunuzu kendisi ile ilgili bazı kararlar almasına teşvik edin. Aldığı kararları beraberce tartışın ve düşüncelerine saygı duyun.

 

v  Çocuğun aile içinde özgür bir şekilde gelişmesine, yeteneklerini en üst düzeyde ortaya çıkarmasına izin verin ve bunların oluşmasında gerekli ortam ve koşulları hazırlayın.

 

Anne–baba olarak, aile içinde katı kurallar koymak yerine, zamana ve duruma göre değişebilen esnek kurallar koyun, kararların alınmasında da çocuğunuzun fikrini alın. Fakat tüm bunları gerçekleştirirken aileyi, çocuk merkezli (Aile için alınan bütün kararlarda son sözün çocuğa ait olması ya da sadece çocuğun isteklerine önem verilmesi ) bir aile haline getirilmemelisiniz.

 

v  Ana baba olarak koymuş olduğunuz kurallara sizlerde uyun ve bunları davranışlarınız ile gösterin. Davranışlardaki tutarsızlık aile içindeki uyumu bozabilir.

 

v  Anne ve baba olarak çocuğa olan davranışlarınız da tutarlı olmanız gerekir. Çocuğa annenin ayrı babanın ayrı davranışlar göstermesi çocuğun şaşırmasına sebep olabilir ve çocuğun olumlu davranışlar göstermesini engelleyebilir.

v  Disiplin hem yeteri kadar hem de çocuğun yaşına uygun olmalıdır. Kurallar açık olmalı ve uygulanabilmelidir. çocuklarınıza sevgi, anlayış, sabır ve hoşgörü ile disiplin vermelisiniz.

v  Çocuğunuzdan beklentilerinizi onun kapasitesi oranında belirleyin. Çok düşük ya da aşırı bir beklenti içinde olmayın.

v  Çocuğunuzun Okulu ile sürekli bir diyalog halinde olun. Çocuğunuzun okuldaki başarı ve başarısızlıklarından haberdar olun.

v  Çocuğun kitap okuma alışkanlığının kazanılması ancak anne babanın ona örnek olmasıyla gerçekleşir. İlk önce çocuğunuza örnek olunuz.

v  Çocuğun ilgi alanlarının keşfedilip hemen yönlendirilmesi yararlıdır. Örneğin çocuk uzaya ya da gezegenlere ilgi duymuşsa buna ilişkin dergiler, kitaplar alınabilir. Birlikte kütüphanelere gidip, çocuğa araştırma zevki tattırılabilir..

v  Çocuğunuzu başka çocuklarla karşılaştırmayın. Bu durum çocuğun kendini yetersiz görmesine neden olabilir