ÇOCUK VE TEKNOLOJİ

14.12.2017 309

 

ÇOCUK VE TEKNOLOJİ

Hayatımızın vazgeçilmezi teknoloji yetişkinler için olduğu kadar çocuklar içinde büyük önem taşıyor. Evet, teknoloji kullanımı günlük hayatımızı yadsınamaz bir şekilde kolaylaştırıyor fakat kontrolsüz ve aşırı kullanımı hepimize, -özellikle çocuklara- hem fiziksel hem de psikolojik zararlar veriyor.Gün geçtikçe teknoloji bağımlılığı çocuklarımız için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Teknolojinin kontrolsüz ve aşırı kullanımı sonucunda çocuklarda agresif davranışlar, uyku ve yeme düzeninde bozulma, akademik başarıda düşüş, sosyal ilişkilerin zedelenmesi, sıkılganlık hali,  hareket eksikliğinden kaynaklı sağlık problemleri görülebiliyor.

Peki ne yapmalıyız?

·         Çocuğumuzun teknoloji kullanım süresine sınır koymalıyız. İlkokul çocuklarında teknoloji kullanımı günlük 30 dakikayı geçmemeli

·         Çocuklarımızla birlikte zaman geçirebileceğimiz etkinlikler planlamalıyız.

·         Çocuklarımızın hayatlarındaki sosyal faaliyet imkanlarını arttırmalıyız. Sanat ya da spor ile uğraşan çocuk zamanını dolu dolu geçirdiğinden teknolojik aletlere çok fazla gereksinim duymayacaktır.

·         Çocuğumuzun kullandığı teknolojik aletleri ortak alanlarda bulundurmalıyız

·         Çocuklarımızı internetin zararlarından korumak için mutlaka güvenli internet kullanmalıyız.

·         Çocuklarımızla sohbet etmeli ve onları dinlemeliyiz.

·         Biz büyüklerin çocuklar için önemli rol modeller olduğunu unutmamalı ve teknolojiyi etkili kullanmak konusunda onlara örnek olmalıyız.