PROJE BİLGİLENDİRME

Okul sağlığı; öğrencilerin ve okul çalışanlarının sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolasıyla topluma sağlık eğitiminin verilmesi için yapılan çalışmaların tümü olarak tanımlanmaktadır.

Okul sağlığı çalışmalarının başarısı, sağlık ve eğitim sistemlerinin işbirliği ve entegrasyonu ile mümkündür. Bu amaçla 17.05.2016 tarihinde T.C. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve T.C. Sağlık Bakanlığı (SB) arasında "Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü" imzalanmıştır.

Çağdaş okul sağlığı programlarında bütüncül yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Ülkemizdeki okul sağlığı yaklaşımının daha geniş kapsamlı ve bütüncül olması için çalışmalar başlatılmış olup, ilgili Bakanlıklar, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla Bilim Kurulu ve Yönlendirme Komitesi oluşturulmuştur. Hazırlık çalışmalarının ardından her iki Bakanlık arasında varılan mutabakat ile "Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı" başlatılmıştır. Bu Program, okullarda şu ana kadar okul sağlığı kapsamında yürütülen ve yürütülecek olan tüm program ve projelerin çerçevesini oluşturacak şekilde tasarlanmıştır. Söz konusu Programın, ülkemizin okul sağlığı modelini oluşturması hedeflenmiştir.

Çalışmalar 6 başlık altında toplanmıştır: 

  •   Sağlık Hizmetleri,
  •   Sağlıklı ve Güvenli Okul Çevresi,
  •   Sağlıklı Beslenme,
  •   Sağlık Eğitimi,
  •   Fiziksel Aktivite,
  •   Aile/Toplum Katılımı

22.03.2022 105