Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?

14.12.2017 274

 

                                                                                    Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?


Psikolojik Danışma ve Rehberlik; bireyin kendini anlaması, ev, okul ve topluma en iyi şekilde uyum sağlaması ve bu uyumu sağlarken kendi kendini yönetebilmesi için bireye yardım etme sürecidir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik çalışmalarının etkili sonuç vermesi bir süre gerektirir. Bunun için rehberlik hizmetleri süreklidir, birbirine bağlı bir dizi etkinliği kapsar.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerinin merkezinde birey vardır. Her birey, geliştirilebilecek  kapasiteye sahiptir. Rehberlik anlayışında her birey değerlidir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik temelinde bireyin kendi kendine yetebilir hale gelmesine yardımcı olma vardır. Kendini tanıyan ve kendi kişiliğini anlayan birey, kendine daha gerçekçi gözle bakabilir ve çevresine daha sağlıklı uyum sağlayabilir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri gönüllülük gerektirir. Yardım alan ve yardım eden tarafların istekliliği esastır. Yardımın etkili olabilmesi için, yardım alacak olan bireyin istekli ve hazır olması gerekir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik, insan yaşamının her döneminde gerek duyulabilen sistemli ve profesyonel bir yardım hizmetidir. 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik bireye acımak, onu kayırmak, sıkıntıya her düşüşünde ona kanat germek gibi bir anlayış yoktur. Daha önce de ifade edildiği gibi birey, aldığı yardım sayesinde karşılaştığı sorunları çözmede kendi kendine yeterli bir düzeye erişecektir.

Son olarak rehberlik servisleri ilgili yanlış bir düşünceden bahsetmek istiyorum: İnsanlar bazen psikolojik danışma rehberlik servisine başvurduklarında problemlerinin mucizevi bir şekilde ve tek görüşmede çözülmesi beklentisi içerisinde olabilirler. Ancak Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi , her türlü problemi hemen çözebilecek sihirli bir güce sahip değildir; hep söylediğimiz gibi rehberlik uzmanının elinde sihirli değnek yoktur. Yardımın başarılı ve etkili olabilmesi için yardım alan bireyin hazır ve istekli olması ve çözüm için gayretli olması gerekir. Bizlerin görevi sadece bize başvuran kişilerin kendilerini fark etmesini sağlamaktır asıl çözüm zaten kişinin kendi içerisinde mevcuttur.